KOMBİ DEVREYE GİRMİYOR SORUNU
Kombilerimiz günümüzde oldukça büyük bir önem taşımaktadırlar ve kombilerimizin düzenli olarak çalışmasını kendimize adeta görev edindik. Sizlerle bu yazımızda “kombi devreye girmiyor veya geç giriyor” sorununu çözümleyeceğiz.
Kombinizin düzenli ve sağlıklı çalışabilmesi için öncelikle kontrol edilmesi gereken noktalar;
Kombiye doğalgaz geliyor mu? Kontrolünü yapabilmek için yemek pişirdiğiniz ocağı kontrol edebilirsiniz. Daha sonrasında kombiye giden gaz hattının vanasının açık olduğundan emin olunuz.
Kombide bulunan suyun 1,5 olması uygundur. Eğer ki cihazınızda 1,5 bar olacak şekilde su yoksa su dolumu yapmanız gerekebilir. Fazla su dolumu varsa 3 bar emniyet ventili kendisini açarak fazlaca bulunan suyu boşaltacaktır.
KOMBİM HİÇ DEVREYE GİRMİYOR NE YAPMALI
Yukarıda belirttiğimiz işlemlerin kontrolünü yaptıktan sonra bile kombiniz hiç devreye girmiyor ise;
Fan motorunuzda,
Dış hava protestatında,
ya da kombi anakartınızda problem var demektir.
KOMBİ DEVREYE GEÇ GİRİYOR İSE
Kombiniz devreye giriyor ama geç giriyorsa;
Bacanın uzunluğunun yüksek olması
Fan motorunun yeterince temiz olmaması
Fan motorunun üstünde kelebek tapası bulunması
Anakartta arıza arıza olması
Dış hava sensörünün arızalı olması gibi etkenlerin kombinizin devreye geç girmesine sebep olma ihtimali oldukça yüksektir.
KOMBİ NE KADAR KISA SÜREDE DEVREYE GİRER?
Bu soğuk kış günlerinde kombimizin olabildiğince kısa sürede devreye girmesi ve evlerimizi, işyerlerimizi olabilecek en kısa sürede sıcacık bir ortama dönüştürmek neticesinde en doğal hakkımız. Peki kombi ne kadar kısa sürede devreye girer?
Kombilerimiz cihazları termostat yapma becerisine sahip olup kalorifer devresi giriş ve dönüş suyu ısısına göre değişebilmektedir. Bu özellik cihazların markasına ve modeline göre termostat ısı değeri değişebilmesi mümkündür. Kalorifer devresi su sıcaklığı ayarlanan termostat ısıya ulaştığında cihaz devreden çıkarak termostat yapar. Kombinizin yeniden ne kadar zamanda devreye gireceği birçok parametreye bağlıdır. Radyatör sayısı, tesisatınızın temizlik durumu, dairenizin ısıyı içinde tutabilme yeteneği vb. birçok değişken kombinizin yeniden devreye girme sürecini doğrudan etkilemektedir. Kısaca bir örnek ile belirtmek gerekirse dairenizin ısıyı tutabilme yeteneği fazla ise tesisat içerisinde dolaşan su, sıcaklığını daha uzun bir sürede kaybedecek ve kombiniz daha fazla sürede tekrar devreye girecektir. Birçok değişken etkene bağlı olması sebebiyle bu süreç net olarak hesaplanamamaktadır.